„Nyomtass hidat!”

2021.10.15-én Kovácsné Kiss Piroska vezetésével iskolánk két tavaly végzett 12. K osztályos tanulója, Rábai Péter és Bedő Zalán részt vett a „Nyomtass hidat!” 3D nyomtatós versenyen Budapesten.

A 3D nyomtatás menő. Mára kicsit az életünk része lett, sokaknak van otthon is nyomtatója, de azért még mindig egy misztikus valami. Ha pedig hozzáértő fiatalok kapják a kezükbe a filamentet (az a műanyag, hosszú izé, amivel a 3D nyomtatót kell etetni), ott bizony csodák születhetnek!

A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Mechatronikai Technikuma második alkalommal rendezte meg a 3D nyomtatóval készült hidak országos versenyét. Igazából erre már tavaly sor került volna, csak hát tudjátok, a szokásos: vírus, zárás, halasztás. Idén is kicsit megtizedelte a résztvevőket a járványhelyzet, de azért a megérkezett csapatok lelkesedését nem tudta megtörni. Hidat tervezni, hidat nyomtatni nem egyszerű, ebben megegyezhetünk. Pláne nem akkor, amikor van egy csomó megkötés. Például, hogy az alkotás nem lehet 250 grammnál nehezebb. És nem lehet keskenyebb 500 milliméternél.

Azt tudnotok kell, hogy az eddigi rekord 96,7 kg terhelés volt, ami azért nem rossz egy maximum 250 grammos kis izétől. Nos, idén sikerült a rekorddöntés, ezzel a teljesítménnyel ugyanis már 5. helyre szorult volna a korábbi győztes.

Az első helyezett csapat hídja 255,5 kg terhelést bírt el.

 

A 13 csapatból egyedüli gimnazista csapatként a fiúk a 6. helyen végeztek.  Gratulálunk!

Törtek a hidak, dőltek a rekordok!